Sagan sa upísal Tinkoff-Saxo, do tímu mieri aj jeho brat Juraj

08.08.2014 Celý región

Bratislava 8. augusta (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan bude pokračovať v kariére v tíme Tinkoff-Saxo. Podpis trojročnej zmluvy oznámila stajňa na svojej oficiálnej webovej stránke.

Okrem Petra Sagana mieria do Tinkoff-Saxo aj jeho brat Juraj i poľský jazdec Maciej Bodnar. Vedenie tímu by malo čoskoro dotiahnuť ich príchody.

"Sme šťastní a hrdí, že môžeme predstaviť a privítať Petra Sagana od roku 2015 na ďalšie tri sezóny. Peter je bezpochyby jeden z najväčších talentov v oblasti cyklistiky. Má víťaznú mentalitu a schopnosť víťaziť," uviedol manažér Tinkoff-Saxo Bjarne Riis, ktorý verí, že Sagan bude naďalej napredovať. "Aj pre mňa osobne bude vzrušujúce pracovať s Petrom. Má obrovský talent a už teraz je veľmi silný, ale verím, že má ešte väčší potenciál, ako to, čo sme doposiaľ videli. Stále sa má veľa čo učiť o taktickom aspekte cyklistiky, aby úplne optimalizoval svoju silu, ale verím, že sme naozaj schopní pomôcť mu zlepšovať sa. V budúcom roku budeme mať veľmi silný tím, ktorý ho podporí a počas celej sezóny sa budeme usilovať o veľké úspechy."

Dvadsaťštyriročný Sagan má do konca roka platnú zmluvu s tímom Cannondale, v ktorom odštartoval profesionálnu kariéru. Okrem Tinkoff-Saxo mal o jeho služby eminentný záujem aj španielsky pilot F1 Fernando Alonso, ktorý má v pláne pred nasledujúcou sezónou predstaviť svoj vlastný tím. "V prvom rade chcem poďakovať všetkým, s ktorými som spolupracoval a prežil skvelých päť rokov v tíme Liquigas či Cannondale. Boli to moje prvé kroky v profesionálnej cyklistike, veľa som sa od vás naučil a veľa som aj zúročil. Ešte raz vďaka. Teraz však prichádza nové obdobie, nová výzva, nový tím, noví ľudia a už teraz sa teším na novú spoluprácu v tíme Tinkoff-Saxo. Verím, že bude úspešná pre obe strany a po športovej stránke budem napredovať. Chcem poďakovať všetkým, ktorí mi v tomto období pomáhali," sprostredkoval slová Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

"Peter Sagan je výborný cyklista a je mi cťou mať ho v tíme. Verím, že Tinkoff-Saxo bude pre neho najlepšou voľbou a som si istý, že s nami zvíťazí v mnohých etapách. Veľmi sa teším," dodal majiteľ družstva Oleg Tinkov.

Líder stajne Tinkoff-Saxo Alberto Contador netajil nadšenie, že Sagan je jeho novým tímovým kolegom. "Je to skvelá správa. Som šťastný, že je to už aj oficiálne. Okrem toho, že máme spolu dobrý vzťah, Peter je aj výborný jazdec a rodený víťaz. Som presvedčený, že jeho príchod bude pre tím znamenať veľké veci," povedal pre oficiálnu stránku družstva jeden zo šiestich jazdcov, ktorí vyhrali všetky tri diely tzv. Grand Tours. Contador vyhral Tour de France v rokoch 2007 i 2009, Giro d'Italia v roku 2008 a španielsku Vueltu v rokoch 2008 a 2012.

Príchod Sagana podľa Contadora zvýši počet podujatí, na ktorých Tinkoff-Saxo bude pomýšľať na víťazstvo. Do tímu podľa neho 24-ročný Slovák bez problémov zapadne. "Sme perfektne kompatibilní a spolu môžeme zabezpečiť, že Tinkoff-Saxo bude hrať dôležitú úlohu na väčšine podujatí v kalendári. Peter je supertalent a verím, že zapadne do tímu veľmi dobre. Sme nadšení, že ho môžeme u nás privítať," dodal populárny "El Pistolero".

Sagan je v profesionálnom pelotóne od roku 2010, keď podpísal kontrakt s Cannondaleom (vtedy Liquigas-Doimo). Už predtým bol na skúške v tíme Omega Pharma - Quick-Step, no zmluvu nezískal. Na konte má množstvo úspechov. Je trojnásobným víťazom zeleného dresu na najslávnejších pretekoch sveta Tour de France, kde vyhral aj štyri etapy. Zelené tričko si vybojoval aj na Okolo Kalifornie (2010-14), Paríž-Nice, Okolo Švajčiarska, Okolo Poľska, či Okolo Ománu. V troch etapách triumfoval aj na ďalšej "Grand Tour", španielskej Vuelte. Na konte má celkové prvenstvo na podujatiach Okolo Poľska (2011) a Okolo Sardínie (2011). Z jednodňových pretekov zvíťazil na Brabantskom šípe (2013), Gent - Wevelgem (2013), Grand Prix Montreal (2013), či E3 Harelbeke (2014). Je štvornásobný slovenský šampión v pretekoch s hromadným štartom. Pred vstupom do cestnej cyklistiky sa venoval horskej, v roku 2008 sa stal svetovým i európskym juniorským šampiónom.
 

Vyberte región